Nendaz Freeride och en massa snö

Sen jag kom till Nendaz har jag haft helt fantastiskt dagar. Det började med två dagar av puder och skogsåkning vilket jag njöt av till fullo. En av dagarna åkte vi till ett litet system bara en timmed bilfärd från Nendaz där vi fick ha all snö för oss själva. Eller okej, vi delade den med en snowboardåkare men i övrigt inte en människa. Det är ju rena drömmen för pudertokiga svenskar!

Temperaturen ökade dock rejält ganska snabbt efter snöfallet så två dagar tyckte väderguden var tillräckligt med kallsnö för oss.

Nendaz Freeride som gick av stapeln i fredag och lördags stod inför svåra förhållanden efter ett snöfall på bra många decimeter och sedan grader långt upp på plussidan. Alla bergssidor, oavsett väderstreck, har antingen sprängts ned eller spontansläppt. Det var inte många face tävlingsorganisationen hade och välja på inför fredagens kval.

Vi åkte ett face som ligger direkt under liften, det var skare, uppåkt och hårt. Alla kom ner i mål med blodsmak i munnen och brännande ben efter det åket på inte allt för många fallhöjdsmeter. Det är nog bland de värre åken jag gjort på tävling, fysiskt värsta alltså. Jag var så slut. Med andra ord var det inte bra förhållanden, långt ifrån bra!

Jag kvalade efter det jobbiga åket till final och hade plats 5, Carro Strömberg kvalade in som 3a och jag var så taggad att åka finalen med henne. Mont Gond som finalfacet heter är ett av våra favoriter. Tyvärr blev tävlingen inställd då hela bergssidan släppte när organisationen bombade det dagen efter. Det är sånt man alltid gör inför tävling för att minimera risken för laviner under själva tävlingsåken. Den här gången släppte allt och det fanns inget att åka på, allt var borta.

Så istället för tävling njöt jag av solen och åkte skidor med mina favoritbrudar. Det gick ingen nöd på oss trots att finalen blev inställd med andra ord. Kvalresultatet var dock det som räknades i slutändan så jag blev 5a, Carro 3a och Carl Regnér 1a. Grym dag åter igen för det svenska teamet!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *